20.01.17

До уваги колег

       Міністерством освіти і науки України  надано роз'яснення щодо проекту Типового навчального плану для 10-11 класів (розміщено в розділі "Запрошуємо до обговорення" поруч із самим проектом.
            Зокрема підкреслено, що Проект типового навчального плану для 10-11 класів має набути чинності в 2018-2019 навчальному році.
    Крім того, зазначено, що в проекті запропоновано суттєво іншу систему створення навчального плану для школи, а саме:
  • новація №1 – скорочення кількості обов’язкових предметів (інваріантної складової) – з 22 до 9, що дає можлівисть школі визначити свій профіль і поглиблено викладати обрані предмети;
  • новація №2 – старша школа має стати профільною, пропонується позбутися такого явища як «універсальний профіль»;
  • новація №3 – можливість для шкіл створювати власні «спецкурси» для поглиблення профільного навчання, тобто йдеться про викладання вузьких спеціалізованих дисциплін, які є близькими до профілю, що обирає школа; тематика і зміст спеціальних курсів може розроблятися вчителями із наступним їх погодженням у встановленому порядку. Навчальний заклад може також обирати відповідний спецкурс із уже розроблених і рекомендованих МОН України;
  • новація №4 – з’являються інтегровані предмети «Література», «Історія», «Людина і суспільство», «Математика», що сприятиме отриманню цілісної картини світу. Саме тому, навіть якщо школа обирає для поглибленого вивчення гуманітарні предмети, загальні знання з Біології, Географії, Астрономії, Екології, Фізики та Хімії вона отримує в рамках інтегрованого предмету «Людина і природа», який в такій школі читатиметься 3 години на тиждень. Інтегровані знання з Правознавства, Економіки, предмету «Людина і світ» школярі старших класів отримуватимуть в рамках предмету «Людина і суспільство».
Надіслати свої пропозиції можна до 30 січня 2017 року на електронну пошту: n_beskova@mon.gov.ua або zasekina@ukr.net

Немає коментарів:

Дописати коментар